Genealogie familie van Katwijk

Cholera epidemie in Rotterdam

De ziekte cholera is er indirect verantwoordelijk voor dat in Rotterdam waterleiding en riool is aangelegd. Verschillende epidemieën in de 19e eeuw kosten veel levens en na elke ziektegolf wordt in de stad weer gesproken over het verbeteren van de waterkwaliteit.

In de 19e eeuw halen veel inwoners van de stad water uit sloten en grachten, waarin ook vuil wordt gedumpt en de behoefte wordt gedaan. De eerste cholera-epidemie is in 1832. Ruim 1700 Rotterdammers komen om.

Blauwe dood
Cholera is oorspronkelijk ontstaan in Azië en wordt ook wel ‘Aziatische Braakloop’ genoemd. De ziekte komt in eerste instantie in Europese havensteden voor. Ziekteverschijnselen zijn diarree, braken, snelle uitdroging, verkramping van de spieren en het barsten van de bloedvaten waardoor mensen blauw aanlopen. De ziekte heeft daardoor ook de bijnaam Blauwe Dood. In 1848 wordt Rotterdam getroffen door een twee epidemie. Daarbij sterven 2000 Rotterdammers. Dat is één op de veertig inwoners in die tijd. Omgerekend naar het huidige aantal inwoners van de stad, zou dat neerkomen op 15.000 doden.
Ook in de jaren 1853 en 1866 krijgt Rotterdam te maken met een epidemie van cholera. De ziekte is er de directe aanjager voor dat de Rotterdam zich gaat oriënteren op het aanleggen van drinkwaterleiding en riool.

Cholera-drank
Museum Rotterdam heeft in de collectie een fles ‘cholera-drank’ van dokter Bleeker. “Omdat het zo’n slopende ziekte was en men niet precies wist waar het van kwam, waren er nogal wat kwakzalvers actief”, zegt Rob Noordhoek van het museum. Veel artsen hebben vraagtekens bij de werking van dit drankje omdat het hoofdbestandsdeel opium is.

Genealogie familie van Katwijk
Cholerawater
Genealogie familie van Katwijk
Cholerapenning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven