Catwyck of Catwijck, een buurt tussen Pijnacker en Zoetermeer

Op oude kaarten is de plaats Catwyck of Catwijck ook met de toevoeging “inde Veur” zichtbaar, een buurt tussen Pijnacker en Zoetermeer. Hedendaags is Catwijck een district of buurt in de gemeente Pijnacker.

Veel genealogen vermoeden dat, gezien de ligging ten opzichte van Schiedam (circa 17 kilometer – 3,5 uur lopen), dat hier de oorsprong van onze familie zou kunnen zijn. Een directe relatie of bevestiging is nooit gevonden.

Een van de oudste kaart is van Floris Balthasar. Hij  bracht in 1614 het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland in kaart. Zie hieronder een aantal schetsen van het gebied rond Soetermeer (Zoetermeer) die hij voor het graveren van de kaart vervaardigde.

Genealogie familie van Katwijk
Druk voor full screen
Genealogie familie van Katwijk
A-4197 Caertboeck van Rynland Zoetermeer 1615
Genealogie familie van Katwijk
A-4198 Caertboeck van Rynland Zegwaard 1615

Sporen van de het gehucht Catwyck zijn nu nog terug te vinden in Pijnacker; de Katwijkerlaan loopt van Zoetermeer naar Pijnacker. Daarnaast is er in Pijnacker een Hockeyclub met de naam Catwyck. Er is verder niet veel informatie over het oude gebied/gehucht/streek/buurt Catwyck terug te vinden.

Er is bewijs gevonden voor bewoning op de oevers van de verlande kreken vóór de Romeinse tijd [Postma, Hoogheemraadschap, blz. 16]. De buurt Catwijk en Keulen wordt in de jaarboeken van Tacitus (blz. 695) Catdijk genoemd.

Scroll naar boven