Genealogie familie van Katwijk

FamilySearch

Mormonen
De Mormonen houden het grootste genealogische archief ter wereld bij. Bovendien hebben zij de door hun gescande akten beschikbaar gesteld op hun website. Daarmee is het een belangrijke bron voor stamboomonderzoek. Maar waarom is stamboomonderzoek eigenlijk zo belangrijk voor de Mormonen?

Familiebanden
Mormonen zijn leden van ‘De Kerk Van Jezus Christus Van De Heiligen Der Laatste Dagen’. Zij geloven dat familiebanden zelfs na de dood in stand kunnen blijven, voor eeuwig. Maar om familiebanden te vereeuwigen, moeten ze eerst bezegeld worden door een Mormoonse priester. Dit gebeurt tijdens een plechtigheid in een Mormoonse tempel. Tijdens deze ceremonie moeten de familieleden beloften afleggen aan God en elkaar.

Stamboomonderzoek
De Kerk Van Jezus Christus Van De Heiligen Der Laatste Dagen is een christelijke stroming, die ontstaan is in de 19e eeuw. De oprichter van dit kerkgenootschap was Joseph Smith. Voorouders die voor die tijd leefden, konden hun familiebanden dus niet vereeuwigen in een Mormoonse tempel. Maar de Mormonen geloven dat zij dit alsnog voor ze kunnen doen, door zich in naam van een overledene te laten dopen in een tempel. Volgens de Mormonen beslissen de voorouders zelf of ze deze ceremonie accepteren of niet. Maar voordat er postuum gedoopt kan worden, moeten deze voorouders wel eerst gevonden worden. Vandaar dat genealogie zo belangrijk is voor de Mormonen.

Ophef
Inmiddels hebben de Mormonen veel genealogische gegevens verzameld. Ook in Nederland hebben de Mormonen vrijwillig grote delen van de Burgerlijke Stand in gescand, in ruil voor kopieën van de historische documenten. Dit helpt archieven om historische documenten toegankelijk te maken voor genealogen.

Toch is de samenwerking tussen de archieven en de Mormonen omstreden. Dit komt doordat de Mormonen de gevonden gegevens gebruiken om overleden personen alsnog Mormoons te dopen. Volgens de Mormoonse kerk mogen leden dit alleen voor hun eigen voorouders doen. Maar niet alle Mormonen houden zich aan deze regel. Vooral het postuum dopen van bekende personen, zoals de Oranjes, Anne Frank en Mahatma Gandhi zorgde internationaal voor veel ophef. Bovendien hebben de Mormonen ook kopieën in handen van documenten waarop gegevens staan van nog in leven zijnde mensen. Gegevens die wettelijk gezien niet openbaar gemaakt mogen worden.

FamilySearch, Wie was Wie
Los van dit alles is het genealogische archief van de Mormonen een belangrijke bron voor stamboomonderzoek. De Mormonen hebben hun scans namelijk beschikbaar gesteld op hun website FamilySearch. Het vinden van de juiste documenten op deze genealogische website is echter een hele klus. Dat komt doordat er complete digitale boekwerken doorgebladerd moeten worden om de akten van een voorouder te kunnen vinden. Een aantal jaren gelden hadden vrijwilligers de website genver.nl en de opvolger zoekakten.nl gebouwd waar indexen op waren terug te vinden binnen FamilySearch. Hierdoor was het zoeken een stuk makkelijker. Om verschillende redenen zijn deze websites niet meer actief.

Een uitgebreide handleiding op de website van FamilySearch om in Nieuwe documenten en hulpmiddelen om uw Nederlandse voorouders te vinden vind u hier. Om bij FamilySearch de juiste scans te kunnen vinden, is het nodig om basisgegevens zoals plaatsnaam, jaartal en aktenummer bij de hand te hebben. Deze kun je vinden in andere genealogische databases, zoals WieWasWie, die ook tegenwoordig veel aktes digitaal ter beschikking heeft.

LEES MEER OVER

Scroll naar boven