Willem Jacobsz Grau (1575 - 1633)

Geboorte van Willem Jacobsz Grau – een reconstructie uit de archieven van de tijd

Rond het jaar 1575, in het vissersdorp Katwijk aan Zee — destijds geschreven als Catwijck op Zee — werd een jongen geboren die later bekend zou staan als Willem Jacobsz Grau. Over zijn exacte geboortedatum bestaat onzekerheid, aangezien er geen doopakte van hem bewaard is gebleven. Dit is te verklaren doordat het oudste doopboek van de Katwijkse Andreaskerk pas aanvangt in het jaar 1643, ruim een halve eeuw na zijn vermoedelijke geboorte. Archiefonderzoek bevestigt dat veel kerkelijke en burgerlijke registraties uit de 16e eeuw verloren zijn gegaan of nooit zijn bijgehouden, vooral in kleinere kustgemeenschappen zoals Katwijk.

Willem werd geboren in een tijd van grote veranderingen in de Nederlanden: het was de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568–1648), waarin de Noordelijke Nederlanden zich losvochten van het gezag van de Spaanse Kroon. Katwijk aan Zee, toen een klein maar hecht vissersdorp aan de Noordzeekust, was nauw verbonden met de zee en de haringvisserij. Het dagelijkse leven werd gekenmerkt door harde arbeid, een sterk religieus bewustzijn en een nauwe band binnen de gemeenschap. Het is in dit klimaat dat Willem vermoedelijk ter wereld kwam — als zoon van ouders wier namen inmiddels in de nevelen van de geschiedenis zijn vervaagd.

Zijn patroniem “Jacobsz” wijst erop dat zijn vader waarschijnlijk Jacob heette, een gebruikelijke aanduiding in die tijd waarin familienamen nog geen vaste vorm hadden. De familienaam “Grau” komt slechts sporadisch voor in de regio in de 16e eeuw, wat mogelijk duidt op een oorsprong buiten Katwijk of een beroepsmatige bijnaam. De achternaam als “Grau” (ook wel geschreven als Grout of Grauw) kan zowel op een bijnaam (“de grijze”) als op Duitse handels- of familiebanden wijzen – geen ongebruikelijk verschijnsel in een tijd van bloeiende Noordzeehandel.Vermoedelijk groeide Willem op in een eenvoudig vissersgezin, gevormd door het ruige kustleven en het calvinistisch geloof dat na de Reformatie steeds meer terrein won in Holland.

Doordat schriftelijke bewijzen zoals doopregistraties ontbreken, is de geboorte van Willem Jacobsz Grau gebaseerd op latere bronnen, zoals vermeldingen in notariële akten, volkstellingen of huwelijksregisters waarin zijn leeftijd of herkomst wordt gesuggereerd. Op basis van deze indirecte gegevens wordt zijn geboortejaar rond 1575 geschat — een gebruikelijke methode in de genealogie wanneer primaire documenten ontbreken.

Zo blijft de geboorte van Willem Jacobsz Grau gehuld in een zekere mystiek, maar zijn naam leeft voort in documenten en nageslacht, als stille getuige van een man die het levenslicht zag in een tijd van stormen — zowel op zee als in het land.

De Andreaskerk en omgeving zag er toentertijd als onderstaande schilderij van Jan van Goyen uit.

Voornaam gezelschap op het strand van Katwijk (vanuit het noorden), 1684 door Jan van Goyen.
Een huifkar, getrokken door twee paarden rijdt over het strand van Katwijk. Rechts is de visafslag te zien en op de voorgrond een voorname man en vrouw te paard. Tussen hen in staat een bedelende vrouw met een kind op de arm. Links de kerk van Katwijk en op de achtergrond de vuurbaak. Pinken liggen op het strand.
Bron: Website familie van Wassenaer

In de zoektocht naar de mogelijke ouders van Claes Willemsz, jongeman van Catwijck aan zee ben ik terecht gekomen bij de Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk.
De werkgroep genealogie houdt zich bezig met het registreren van alle personen die in “Groot” Katwijk (Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg) zijn geboren, gehuwd en/of overleden. Ook de relaties van deze personen worden zoveel mogelijk in kaart gebracht.

Een medewerker van de werkgroep heeft in het Hoofdgeld twee gezinnen gevonden waar een van de kinderen Claes of Claas genoemd worden. Het Hoofdgeld of Capitatie (Frans: capitation) was een belasting die in meerdere landen werd geheven. In de Nederlanden was dit oudtijds de benaming voor de personele belasting, plaatselijk geheven. De heffing bedroeg een vast bedrag per gezinslid van zestien jaar en ouder en voor elk personeelslid.

De eerste is Willem Arentsz die vermeld is in Katwijk aan den Rijn als: Willem Arentsz weduwenaer met Lenaert, Claes, Gerit, Leuntgen ende Neeltgen sijn kinderen – 6 hoofden. Zie ook hier. Zie afbeelding 1. aan de linkerkant.
Hoofdgeld scan: NL-LdnRAL_AR_0501A_4023_0204, linker pagina 2e inschrijving.

De tweede is Willem Jacobsz Grau die vermeld is in Katwijk aan Zee als: Willem Jacobsz Grau ende Neeltgen Claesdr sijn huijsvre met Dirck, Jacob, Claes, Crijntgen, Claesgen ende Trijn hare kinderen – 8 hoofden.
[in de kantlijn:] onvermogent. Zie ook hierZie afbeelding 2. aan de rechterkant.
Hoofdgeld scan: NL-LdnRAL_AR_0501A_4023_0242, begint linker pagina onderaan.

Omdat van Claes Willemsz van Catwijck vermeld is dat hij uit Katwijk aan Zee kwam neem ik aan dat Claes Willemsz Grau en Claas Willemsz van Catwijck identiek zijn. Zie ook hier.
Zie verder ook hier

Afbeelding 1. Hoofdgeld Katwijk (1623) – Willem Arentsz – Katwijk aan den Rijn.
Bron 1; Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Bron 2Erfgoed Leiden

Afbeelding 2. Hoofdgeld Katwijk (1623) – Willem Jacobsz Grau – Katwijk aan Zee.
Bron 1; Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Bron 2; Erfgoed Leiden

De Andreaskerk in Katwijk aan Zee en omgeving zag er toentertijd als onderstaande schilderij van Adriaen van der Kabel uit.

Strand te Katwijk met op de achtergrond de Andreaskerk, Adriaen van der Kabel, 1650 – 1670. 
Bron; Rijksmuseum

Huwelijk van Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr

Rond het jaar 1600, in het vissersdorp Katwijk aan Zee, voltrok zich het huwelijk tussen Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr. Beiden waren naar schatting 25 jaar oud – volwassen, maar nog jong genoeg om samen een huishouden op te bouwen in een tijd waarin de gemiddelde levensverwachting lager lag dan heden ten dage.

Achtergrond van de bruidegom

Willem kwam vermoedelijk uit de lokale schippers- of visserijgemeenschap. De patroniem “Jacobsz” (“Jacobs zoon”) wijst op een vader Jacob Grau, mogelijk een stuurman of bootsman op de haringbuizen die jaarlijks voor de kust op haring zwierven. Een achternaam als “Grau” (ook wel geschreven als Grout of Grauw) kwam in de Hollandse kustplaatsen voor en kan zowel op een bijnaam (“de grijze”) als op Duitse handels- of familiebanden wijzen – geen ongebruikelijk verschijnsel in een tijd van bloeiende Noordzeehandel.

Achtergrond van de bruid

Neeltje Claesdr werd aangeduid als “jongedame van Katwijk aan Zee”. “Jongedame” betekende destijds niet adellijk, maar eenvoudigweg een ongehuwde vrouw. De patroniem “Claesdr” (“dochter van Claes”) suggereert dat haar vader Claes mogelijk eigenaar was van een kleine bomschuit of visser, of werkzaam in de zoute-industrie waarin vis werd geconserveerd. Vrouwen uit vissersfamilies droegen vaak bij aan het gezinsinkomen door het drogen en kuilen van haring en door de verkoop op de Leidse markt.

Het huwelijk zelf

Een huwelijk rond 1600 in Katwijk aan Zee was een sober, religieus en gemeenschapsgericht gebeuren, met eenvoudige feestelijkheden, diepe sociale betekenis, en veel minder uiterlijk vertoon dan we nu gewend zijn. Er was meestal geen witte trouwjurk zoals nu. Vrouwen trouwden vaak in hun mooiste zondagse kleding, soms in zwart (wat als chic gold).

Na de ceremonie volgde er meestal een kleinschalig feest met familie en naaste buren. Er werden dan eenvoudige, maar feestelijke maaltijden geserveerd: denk aan brood, vis (zoals haring of kabeljauw), vlees (als het budget het toeliet), pap, en lokale specialiteiten. In Katwijk was vis (zoals haring of kabeljauw) vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel.

Het hele dorp was vaak op de hoogte van een huwelijk. In kleine gemeenschappen zoals Katwijk aan Zee kende men elkaar, en een huwelijk was een sociaal moment.

In vissersgemeenschappen zoals Katwijk was er geen sprake van overdadige luxe. Wel werd er gegeten, gedronken (bier of jenever), en soms gedanst, afhankelijk van hoe streng religieus de familie was. Muziek en zang konden deel uitmaken van het feest, maar in sobere kringen was dat beperkt.
De kleding was sober, maar netjes, passend bij de Calvinistische mores.

  • Datum en plaats – Er is geen exacte datum bewaard, maar het huwelijk vond vrijwel zeker plaats in de oude dorpskerk van Katwijk aan Zee (de voorloper van de huidige Oude Kerk), kort na de wettelijke afkondigingen (huwelijksgeboden) tijdens drie opeenvolgende zondagen.
  • Burgerlijke formaliteiten – De kerkelijke registers fungeerden als burgerlijke stand. Het stel diende hun voorgenomen huwelijk aan te kondigen bij de baljuw en schout, waarna de dominee de geboden aflas. Eventuele bezwaren konden in die weken worden ingebracht.
  • Ceremonie – Tijdens de dienst stond het echtpaar voor het koorhek. De predikant sprak een gebed uit, las Schriftlezingen (vaak uit Genesis 2 en Efeze 5) en stelde de klassieke vragen naar instemming. De ring was geen verplicht onderdeel, maar werd in gegoede gezinnen steeds gebruikelijker.
  • Getuigen – Meestal twee mannen uit beide families: mogelijk Jacob Grau (vader van Willem) en Claes (vader van Neeltje) of broers/zwagers. Getuigen tekenden het register; velen deden dit met een kruisje wegens analfabetisme.
  • Feestelijkheden – Na de kerkdienst volgde misschien wel een bruiloftsmaal in het ouderlijk huis of in een nabijgelegen herberg. Typische gerechten waren gerookte haring, roggebrood, bier en, voor wie het zich kon veroorloven, wijn uit de Rijnstreek. Muzikanten bespeelden draailier en doedelzak; er werd gedanst op volksdeunen als de “branle” en “courante”.

Juridische en sociale gevolgen

Huwelijkse voorwaarden bestonden toen vooral in steden; in dorpen gold gewoonterecht: de bruid bracht een bruidschat in natura (linnen, huisraad) en de bruidegom zorgde voor woonruimte, vaak een erf met een houten vissershuisje achter de duinen.
Lidmaat­schap – Na de trouw pleegden echtgenoten zich in te schrijven als lidmaten van de gereformeerde gemeente, wat sociale status gaf en toegang tot diaconale steun bij tegenspoed.

Breder historisch decor

Dit huwelijk vond plaats in de beginjaren van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, net na het Twaalfjarig Bestand met Spanje (1609-1621). De visserij bloeide dankzij de haringvangst en nieuwe markten in de Oostzee. Tegelijkertijd zorgden religieuze spanningen (remonstranten vs. contraremonstranten) voor felle discussies in naburige Leiden; maar in Katwijk, traditioneel orthodox-gereformeerd, hield men vast aan eenvoud en gemeenschap

Kortom

Het huwelijk van Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr was een herkenbare verbintenis binnen een hechte visserssamenleving aan het begin van de 17e eeuw: geworteld in familie- en dorpsbanden, gezegend door de kerk, en ingebed in de dynamiek van een jonge Republiek die haar vleugels uitsloeg op zee.

Neeltje Claesdr

Neeltje Claesdr is geboren rond 1575 in Katwijk aan Zee van onbekende ouders.
Neeltje Claesdr is overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee.

Kinderen van Willemsz Jacobsz Grau en Neeltgen Claesdr

Willemsz Jacobsz Grau en Neeltgen Claesdr hebben samen de volgende kinderen gekregen;

  • Trijn, dochter geboren in 1603 en overleden in 1639 te Katwijk aan Zee
  • Crijngen, dochter geboren in 1605 en overleden in 1633 te Katwijk aan Zee
  • Dirck, zoon geboren in 1605 en overleden in 1633 te Katwijk aan Zee
  • Jacob, zoon geboren in 1613 en overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee
  • Claes Willemsz, geboren in 1615 te Katwijk aan Zee en overleden in 1686 te Schiedam
  • Claesgen, dochter geboren in 1619 en overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee

Overlijden Willem Jacobsz Grau

Willem Jacobsz Grau is na 1633 (leeftijd 58 jaar) overleden.

Aanvullende informatie en gegevens over Willem Jacobsz Grau

Voogdijschap
3 december 1630 (leeftijd 55 jaar)
Katwijk, ZH, NL – Bron: Katwijk Weeskamer – folio 91v. 3 december 1630
Willem Jacobsz Grauw, neeff, en Claes Arentsz, oom, beyde van ‘s moeders zijde, worden voogden van de weeskinderen van Cornelis Cornelisz bollebienen zal. geteelt aan Neeltge Arents, nl. Aechje Cornelis en Annetje Cornelis. 
Merk van Willem Jacobsz. Merk van Claes Arentsz.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk

Voogdijschap
19 april 1633 (leeftijd 58 jaar)
Katwijk, ZH, NL – Bron: Katwijk Weeskamer – fol. 100. 19 april 1633
Willem Jacopsz Graau en Dirk Willemsz zijn zoon, worden voogden over Lenert Claesz, out 2 j. nagelaten weeskint van zal. Crijntje Willems, geteelt aan Claes Aryensz alias Claes Huych. Merk van Willem Jacopsz Graau. Merk van Claes Aryen Huych.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk

Weesboek
Weesboek nummer I, folio:91v/99v dd: 3 december 1630: tekst: Annetje Cornelisd, Aechje Cornelis, dochter van zaliger Cornelis Cornelisz Bollebienen en Neeltje Arentsd. Willem Jacobsz Grauw, neef van ‘s-moederszijde en Claes Arents, oom van ‘s-moederszijde, haar voochden.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk

Een aangespoelde walvis op het strand tussen Scheveningen en Katwijk, 20-21 januari 1617 door Esaias van de Velde
Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis

Scroll naar boven