Willem Jacobsz Grau (1575 - 1633)
Willem Jacobsz Grau is geboren rond 1575 te Katwijk aan Zee (Catwijck op Zee) als kind van niet te herleiden ouders.
De geboortedatum van Willem Jacobsz Grau is een aanname omdat een doopakte niet kan worden gevonden. Het doopboek van de Andreaskerk in Katwijk aan Zee start pas namelijk in 1643.


Voornaam gezelschap op het strand van Katwijk (vanuit het noorden), 1684 door Jan van Goyen.
Een huifkar, getrokken door twee paarden rijdt over het strand van Katwijk. Rechts is de visafslag te zien en op de voorgrond een voorname man en vrouw te paard. Tussen hen in staat een bedelende vrouw met een kind op de arm. Links de kerk van Katwijk en op de achtergrond de vuurbaak. Pinken liggen op het strand.
Bron: Website familie van Wassenaer
In de zoektocht naar de mogelijke ouders van Claes Willemsz, jongeman van Catwijck aan zee ben ik terecht gekomen bij de Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk.
De werkgroep genealogie houdt zich bezig met het registreren van alle personen die in “Groot” Katwijk (Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg) zijn geboren, gehuwd en/of overleden. Ook de relaties van deze personen worden zoveel mogelijk in kaart gebracht.
Een medewerker van de werkgroep heeft in het Hoofdgeld twee gezinnen gevonden waar een van de kinderen Claes of Claas genoemd worden. Het Hoofdgeld of Capitatie (Frans: capitation) was een belasting die in meerdere landen werd geheven. In de Nederlanden was dit oudtijds de benaming voor de personele belasting, plaatselijk geheven. De heffing bedroeg een vast bedrag per gezinslid van zestien jaar en ouder en voor elk personeelslid.
De eerste is Willem Arentsz die vermeld is in Katwijk aan den Rijn als: Willem Arentsz weduwenaer met Lenaert, Claes, Gerit, Leuntgen ende Neeltgen sijn kinderen – 6 hoofden. Zie ook hier.
Hoofdgeld scan: NL-LdnRAL_AR_0501A_4023_0204, linker pagina 2e inschrijving.
Hoofdgeld Katwijk (1623) – Willem Arentsz – Katwijk aan den Rijn.
Bron 1; Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Bron 2; Erfgoed Leiden
De tweede is Willem Jacobsz Grau die vermeld is in Katwijk aan Zee als: Willem Jacobsz Grau ende Neeltgen Claesdr sijn huijsvre met Dirck, Jacob, Claes, Crijntgen, Claesgen ende Trijn hare kinderen – 8 hoofden.
[in de kantlijn:] onvermogent. Zie ook hier.
Hoofdgeld scan: NL-LdnRAL_AR_0501A_4023_0242, begint linker pagina onderaan
Hoofdgeld Katwijk (1623) – Willem Jacobsz Grau – Katwijk aan Zee.
Bron 1; Werkgroep Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Bron 2; Erfgoed Leiden
Omdat van Claes Willemsz van Catwijck vermeld is dat hij uit Katwijk aan Zee kwam neem ik aan dat Claes Willemsz Grau en Claas Willemsz van Catwijck identiek zijn. Zie ook hier.
Zie verder ook hier
De Andreaskerk in Katwijk aan Zee en omgeving zag er toentertijd als onderstaande schilderij van Adriaen van der Kabel uit.
Huwelijk van Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr
Rond het jaar 1600, in het vissersdorp Katwijk aan Zee, voltrok zich het huwelijk tussen Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr. Beiden waren naar schatting 25 jaar oud – volwassen, maar nog jong genoeg om samen een huishouden op te bouwen in een tijd waarin de gemiddelde levensverwachting lager lag dan heden ten dage.
Achtergrond van de bruidegom
Willem kwam vermoedelijk uit de lokale schippers- of visserijgemeenschap. De patroniem “Jacobsz” (“Jacobs zoon”) wijst op een vader Jacob Grau, mogelijk een stuurman of bootsman op de haringbuizen die jaarlijks voor de kust op haring zwierven. Een achternaam als “Grau” (ook wel geschreven als Grout of Grauw) kwam in de Hollandse kustplaatsen voor en kan zowel op een bijnaam (“de grijze”) als op Duitse handels- of familiebanden wijzen – geen ongebruikelijk verschijnsel in een tijd van bloeiende Noordzeehandel.
Achtergrond van de bruid
Neeltje Claesdr werd aangeduid als “jongedame van Katwijk aan Zee”. “Jongedame” betekende destijds niet adellijk, maar eenvoudigweg een ongehuwde vrouw. De patroniem “Claesdr” (“dochter van Claes”) suggereert dat haar vader Claes mogelijk eigenaar was van een kleine bomschuit of visser, of werkzaam in de zoute-industrie waarin vis werd geconserveerd. Vrouwen uit vissersfamilies droegen vaak bij aan het gezinsinkomen door het drogen en kuilen van haring en door de verkoop op de Leidse markt.
Het huwelijk zelf
- Datum en plaats – Er is geen exacte datum bewaard, maar het huwelijk vond vrijwel zeker plaats in de oude dorpskerk van Katwijk aan Zee (de voorloper van de huidige Oude Kerk), kort na de wettelijke afkondigingen (huwelijksgeboden) tijdens drie opeenvolgende zondagen.
- Burgerlijke formaliteiten – De kerkelijke registers fungeerden als burgerlijke stand. Het stel diende hun voorgenomen huwelijk aan te kondigen bij de baljuw en schout, waarna de dominee de geboden aflas. Eventuele bezwaren konden in die weken worden ingebracht.
- Ceremonie – Tijdens de dienst stond het echtpaar voor het koorhek. De predikant sprak een gebed uit, las Schriftlezingen (vaak uit Genesis 2 en Efeze 5) en stelde de klassieke vragen naar instemming. De ring was geen verplicht onderdeel, maar werd in gegoede gezinnen steeds gebruikelijker.
- Getuigen – Meestal twee mannen uit beide families: mogelijk Jacob Grau (vader van Willem) en Claes (vader van Neeltje) of broers/zwagers. Getuigen tekenden het register; velen deden dit met een kruisje wegens analfabetisme.
- Feestelijkheden – Na de kerkdienst volgde een bruiloftsmaal in het ouderlijk huis of in een nabijgelegen herberg. Typische gerechten waren gerookte haring, roggebrood, bier en, voor wie het zich kon veroorloven, wijn uit de Rijnstreek. Muzikanten bespeelden draailier en doedelzak; er werd gedanst op volksdeunen als de “branle” en “courante”.
Juridische en sociale gevolgen
- Huwelijkse voorwaarden bestonden toen vooral in steden; in dorpen gold gewoonterecht: de bruid bracht een bruidschat in natura (linnen, huisraad) en de bruidegom zorgde voor woonruimte, vaak een erf met een houten vissershuisje achter de duinen.
- Lidmaatschap – Na de trouw pleegden echtgenoten zich in te schrijven als lidmaten van de gereformeerde gemeente, wat sociale status gaf en toegang tot diaconale steun bij tegenspoed.
Breder historisch decor
Dit huwelijk vond plaats in de beginjaren van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, net na het Twaalfjarig Bestand met Spanje (1609-1621). De visserij bloeide dankzij de haringvangst en nieuwe markten in de Oostzee. Tegelijkertijd zorgden religieuze spanningen (remonstranten vs. contraremonstranten) voor felle discussies in naburige Leiden; maar in Katwijk, traditioneel orthodox-gereformeerd, hield men vast aan eenvoud en gemeenschap.
Kortom:
Het huwelijk van Willem Jacobsz Grau en Neeltje Claesdr was een herkenbare verbintenis binnen een hechte visserssamenleving aan het begin van de 17e eeuw: geworteld in familie- en dorpsbanden, gezegend door de kerk, en ingebed in de dynamiek van een jonge Republiek die haar vleugels uitsloeg op zee.
Neeltje Claesdr
Neeltje Claesdr is geboren rond 1575 in Katwijk aan Zee van onbekende ouders. Neeltje Claesdr is overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee.
Kinderen van Willemsz Jacobsz Grau en Neeltgen Claesdr
- Trijn, dochter geboren in 1603 en overleden in 1639 te Katwijk aan Zee
- Crijngen, dochter geboren in 1605 en overleden in 1633 te Katwijk aan Zee
- Dirck, zoon geboren in 1605 en overleden in 1633 te Katwijk aan Zee
- Jacob, zoon geboren in 1613 en overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee
- Claes Willemsz, geboren in 1615 te Katwijk aan Zee en overleden in 1686 te Schiedam
- Claesgen, dochter geboren in 1619 en overleden op een onbekende datum te Katwijk aan Zee
Overlijden Willem Jacobsz Grau
Willem Jacobsz Grau is na 1633 (leeftijd 58 jaar) overleden.
Aanvullende informatie en gegevens over Willem Jacobsz Grau
Voogdijschap
3 december 1630 (leeftijd 55 jaar)
Katwijk, ZH, NL – Bron: Katwijk Weeskamer – folio 91v. 3 december 1630
Willem Jacobsz Grauw, neeff, en Claes Arentsz, oom, beyde van ‘s moeders zijde, worden voogden van de weeskinderen van Cornelis Cornelisz bollebienen zal. geteelt aan Neeltge Arents, nl. Aechje Cornelis en Annetje Cornelis.
Merk van Willem Jacobsz. Merk van Claes Arentsz.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Voogdijschap
19 april 1633 (leeftijd 58 jaar)
Katwijk, ZH, NL – Bron: Katwijk Weeskamer – fol. 100. 19 april 1633
Willem Jacopsz Graau en Dirk Willemsz zijn zoon, worden voogden over Lenert Claesz, out 2 j. nagelaten weeskint van zal. Crijntje Willems, geteelt aan Claes Aryensz alias Claes Huych. Merk van Willem Jacopsz Graau. Merk van Claes Aryen Huych.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk
Weesboek
Weesboek nummer I, folio:91v/99v dd: 3 december 1630: tekst: Annetje Cornelisd, Aechje Cornelis, dochter van zaliger Cornelis Cornelisz Bollebienen en Neeltje Arentsd. Willem Jacobsz Grauw, neef van ‘s-moederszijde en Claes Arents, oom van ‘s-moederszijde, haar voochden.
Bron: Genealogie van het Genootschap Oud Katwijk

Een aangespoelde walvis op het strand tussen Scheveningen en Katwijk, 20-21 januari 1617 door Esaias van de Velde
Bron: Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis